Kulttuurimatkailijat & suomalainen sauna

Sauna on nosteessa erilaisissa matkailupalveluissa. Helsingissä on Löyly ja Allas Sea Pool, Tampereella saunaravintola Kuuma ja Kuopiossa Saana, joissa sauna ja ravintolapalvelut, viehättävät terassit sekä muut kokemukset viihdyttävät niin matkailijaa kuin paikallistakin. Esimerkiksi Löylyssä tunnelmaa luovat DJ:t ja Allas Sea Poolilla on tarjolla erilaisia liikuntaan ja rentoutumiseen liittyviä tunteja kuten ”Viiniä & venyttelyä”. Kaikissa on tarjolla hyvää ruokaa.

Suomea maailmalla markkinoivan Visit Finlandin rohkaisemana ja tuotekilpailujen sparraamana matkailijoille on luotu valmiita saunapalvelupaketteja, kuten Lomakeskus Revontulen Saunapolku savu- ja telttasaunoineen järvimaisemassa Keski-Suomessa tai uniikki sahaympäristö aktiviteetteineen ja savusaunoineen Saimaan rannalla Sahanlahdessa. Joissakin kylpylöissämme (Flamingo, Peurunka ym.)  on mahdollisuus kokeilla Suomessa kehitettyä saunajoogaa, jossa lämpö ja joogaliikkeet purkavat yhdessä kehon jännitystiloja. Saunapalveluissa kulttuuri näkyy miljöinä, luonnon läsnäolona, tarinoina, musiikkina, aktiviteetteina, lähiruokana ja perinnehoitoina.

Visit Finlandin segmentointitutkimuksen (2017) mukaan kaupunki- ja kulttuurimatkailusta kiinnostunutta City Breakers -asiakasryhmää kiinnostaa historialliset nähtävyydet, kulinaristiset elämykset ja kulttuurisesti rikkaat paikat – sellaisiahan saunamme ovat. 86% kaikista kansainvälisistä vieraista haluaa kokea suomalaisen saunan matkaillessaan Suomessa. Aitous, moniaistisuus, rentoutuminen, puhtaus ja läsnäolo sekä luonnollisesti rentoutuminen viehättävät saunomisessa suomalaisia ja vetoavat myös kansainvälisiin vieraisiin (Harju 2017). Ulkomaalaisen matkailijan palveluissa on erityisen tärkeää huomioida ohjeistus, sillä matkailijat ovat saattaneet lukea saunaan liittyvistä rituaaleista ja terveysvaikutuksista jotain, joka herättää kysymyksiä tai epäilyksiä. Voi olla tarpeen myös neuvoa kädestä pitäen siihen, miten saunassa tulee menetellä.

Suomessa saunan terveysvaikutuksia on tutkittu 1700 –luvulta lähtien. Väitöskirjoja aiheesta on tehty jo toistakymmentä. Säännöllinen saunominen alentaa verenpainetta (Itä-Suomen yliopiston tutkimus) ja pienentää aivoinfarktin, Alzheimerin taudin ja dementiaan sairastumisen riskiä. Saunominen nostaa sykettä keskiraskaan liikunnan tavoin, tasapainottaa hermostoa ja vähentää stressitilaa. Sauna laajentaa myös keuhkoputkia helpottaen astmaatikkoja. (Suomen saunaseura). Säännöllinen saunominen aktivoi pintaverenkiertoa ja suojaa ihoa parantamalla sen kosteuskapasiteettia. Vihtominen/vastominen on perinteinen hoitomuoto ja kansanparannuskeino. Eri puulajeihin liittyvien hoitavien aineiden ja löylyn yhdistäminen tekevät vihdonnasta hoitavan ja voimaannuttavan kokemuksen (www.saunaregion.fi).

Tarinat saunaan liittyvistä uskonnollisista seremonioista, sairauksien parantamisesta ja sosiaalisesta elämästä kiinnostavat myös matkailijaa. Rituaaleja on liittynyt muiden muassa vuodenkiertoon ja siirtymäriitteihin kuten avioliittoon ja kuolemaan. (www.saunaregion.fi). Suomalaisille tutuimpia rituaaleja lienee juhannussauna, jossa tehtiin taikoja. Taikojen avulla haettiin viehättävyyttä, jonka avulla löytäisi sulhasen. Juhannussaunassa käytettiin mm. kukkavihtoja (Harju 2016.) Saunan merkitys avautuu vieraalle aivan eri tavalla, jos hänen on mahdollista lukea tai kuulla myös näistä osa-alueista.

Sauna maailman tietoisuuteen!

Maaliskuussa 2019 saunominen on nostettu Suomen ensimmäiseksi ehdokkaaksi Unescon kansainväliseen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Unescon luetteloinnilla pyritään nostamaan tietoisuutta aineettomasta kulttuuriperinnöstä ja tekemään kulttuuriperinteitä näkyväksi. Päätöstä odotellaan Suomen Saunaseuran mukaan 2020 joulukuulle.

Näkyvyyttä saunalle ovat hakeneet myös alueet. Keski-Suomi julistautui maailman saunamaakunnaksi syyskuussa 2015. Perusteluina on esitetty alueen vahva saunateollisuus, maailman suurin savusauna (Tupaswillassa) ja saunalauttakeskittymä. Alueella on myös Jämsän saunakylä, jossa on yli 20 vanhaa saunaa, joista vanhimmat 1700-luvulta. Keskisuomalaiset matkailuyrittäjät ovat panostaneet saunatuotteidensa kehittämiseen (esim. Nukulan ulkomaiselle kohderyhmälle suunnattu ”Warm up the Sauna like a Finn) ja maakunnassa järjestetään Saunamaakuntaviikko, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua edullisesti tai jopa ilmaiseksi alueen erilaisiin saunapalveluihin. Yritysten ja mukana olevien yksityishenkilöiden saunojen ovet ovat avoinna niin paikallisille kuin matkailijoillekin. (www.saunaregion.fi). 2019 kesällä ohjelmassa oli mm. autoon tehty sauna, saunalautta, hotellien saunoja, maatilamajoituskohteiden saunoja, savusaunoja, piippusauna, järvenranta-, saari- ja kaupunkisaunoja sekä saunoja erilaisin hoidoin (turve, yritit, ruusu). Saunan lämmityksen MM-kilpailuja on järjestetty Keski-Suomessa jo neljä kertaa ja tänä kesänä japanilaiset ovat innostuneet aiheesta niin, että heille on ollut tarpeen järjestää oma karsintakilpailu.

Tampere puolestaan on julistautunut toukokuussa 2018 Suomen ja maailman saunapääkaupungiksi kansainvälisen saunaliiton, International Sauna Associationin ja Suomen Saunaseura ry:n puoltamana. Saunapääkaupunkiasema perustuu siihen, että Tampereen seudulla on eniten yleisiä saunoja (24kpl) ja ne ovat korkeatasoisia. (Tampere). Matkailijat ovat löytäneet mm. vanhimman yleisen saunamme, Rajaportin saunan, joka on huomioinut kiinnostuneita ulkomaalaisia matkailijoita mm. luomalla kotisivut 11 kielelle.

Saunan tuominen esiin ylpeästi monin tavoin aikaansaa näkyvyyttä ja kiinnostusta ulkomaisten matkailijoiden silmissä. Kun tarjolla on erilaisia ja eri hintaisia palveluja, joista saa tarpeeksi tietoa omalla kielellä, on ostopäätös helpompi tehdä. Jokaisen on mahdollista löytää häntä liikuttava sauna tai saunatapahtuma. Sauna from Finland, monialainen saunan ympärillä toimija yritysverkosto, on luonut tutkimusten pohjalta myös Laatumerkin ”Authentic Finnish Sauna Experience”, joka myönnetään laatukäsikirjan kriteerit läpäisseille, merkkiä hakeneille yrityksille (Sauna from Finland). Sertifikaatti kertoo matkailijalle puhtaudesta, moniaistisuudesta, aitoudesta ja huipputasosta – myös tämä voi auttaa matkailijaa ostopäätöksessä.

Mari Holopainen

Lähteet:

Harju, Carita 2016. Sauna – aito suomalainen elämys

Sauna from Finland https://saunafromfinland.fi/

Suomen Saunaseura https://www.sauna.fi/

www.saunaregion.fi

Tampere (https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2018/05/21052018_4.html)