Blogi

Miten taidesisällöistä tehdään matkailupalveluja niin, että kansainväliset matkailijat löytävät niiden äärelle? Miten suomalaiset kaupunkitapahtumat ja festivaalit tarjoillaan matkailumarkkinoille? Löytävätkö taiteentekijät ja matkailuyrittäjät toisensa? Mikä on välittäjäportaan rooli? CTCB -blogia kirjoittavat taiteen, kulttuurin ja matkailun rajapinnoilla työskentelevät ammattilaiset.

Mika Huisman
Ajattelun ja tekemisen rikastumista

Ajattelun ja tekemisen rikastumista

Elokuun lopussa päättyvä Culture Tourism for City Breakers (CTCB) oli kulttuurimatkailun ESR-rahoitteinen kehittämishanke, jonka päätavoitteina oli tuoda luovan alan ja matkailualan toimijoita yhteen sekä kehittää ammattikorkeakoulutasoista kulttuurimatkailukoulutusta. Hankkeen konkreettisia toimenpiteitä olivat yhteistyöverkostoa aktivoivan Kulttuurimatkailun kehittäjäfoorumi -verkostokonseptin tuottaminen, alojen välisen yhteistyöverkoston tuominen mukaan ammattikorkeakoulujen oppimisympäristöihin ja tätä kautta monialaisten kulttuurimatkailuopintojen rakentaminen. Näissä tavoitteissa ja toimenpiteissä hanke..
Elämysten elementit – tapahtumat, taide- ja kulttuuripalvelut elämyksellisen ympäristön tuottajina

Elämysten elementit – tapahtumat, taide- ja kulttuuripalvelut elämyksellisen ympäristön tuottajina

Kuva: Flow Festival 2018 / Outi Raatikainen Tämä kesä 2020 on laboratorio sille, miltä tapahtumaton kesä vailla yleisöjen ja esiintyjien kohtaamisia tarkoittaa. Taiteen ja kulttuurin elämykset ja palvelut (museot, kesänäyttelyt, historiakohteet) toimivat vajaalla teholla ja luovan talouden tekijäkunta yrittää löytää elämyksellisyydelle ja kohtaamisille uusia muotoja verkossa. Kesäkaupungit tyhjenevät ilman elämysvalttejaan. Matkustaako kukaan Poriin ilman Pori..
Löylyn sylissä

Löylyn sylissä

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen ”Ja kun tieni milloin toivat kotikylääni takaisin, niin kylyä kysyivätkin silmäni ensiksi. Eikä ollut koti kodille ennen kuin sihahti kiukaan kiville vesi, otettuna notkon lähteestä, jonka reunalla hajuheiniä kasvoi, eikä ennen kuin uupuneita jäseniä hautoivat koivikosta taitetut tuoksuvat lehvät. Silloin vasta tuntui oikein siltä, kun olisivat mieron tahrat peseytyneet kokonaan pois sekä..
Ensivaikutelmia – mitä kulttuurimatkailija näkee?

Ensivaikutelmia – mitä kulttuurimatkailija näkee?

Kulttuurimatkailijaa kiinnostaa tänä päivänä paikallisuus, local life. Moni haluaa tutustua nimenomaan matkakohteensa paikalliseen elämänmenoon. Tärkeää on kuitenkin myös se millaiseen kulttuuriympäristöön tuo elämänmeno kiinnittyy. Luovan kaupungin käsitteestä tunnetun kaupunkikehittäjä Charles Landryn mukaan kaupunki on viestintäväline (Landry 2019). Paikan vetovoiman kannalta ei ole samantekevää, millaisen ensivaikutelman ja tunnelman se ulkoisella olemuksellaan herättää. Landry kehottaakin katsomaan ympäristöä..
Oodi Helsingille!

Oodi Helsingille!

Arjen pyörteissä tulee harvemmin käytyä museoissa, teatterissa tai konserteissa. Kuitenkin kaikki tämä on tarjolla mahdollisuutena – halutessa voi osallistua Helsingin rikkaaseen kulttuuritarjontaan. Tuomiokirkossa Cantores Minoreksen pojat harjoittelevat pääsiäisen Matteus passiota varten, Kiasmassa on esillä Sääennustus tulevaisuudelle näyttely. Svenska teaternissa taitaa olla ohjelmistossa The Play that Goes Wrong. Svenskanin nettisivuilla mainostetaan näytelmää myös suomeksi: Tule jumppaamaan..
Miksi kestävä kulttuurimatkailu on niin vaikea käsite?

Miksi kestävä kulttuurimatkailu on niin vaikea käsite?

Työssäni projektipäällikkönä kulttuurimatkailu- sekä vastuullisen matkailun hankkeissa olen huomannut, että jatkuvasti kompastuskivenä on tiettyjen käsitteiden ymmärtäminen, esimerkiksi ”kulttuuri” ja ”kestävyys”. Koska ”kestävä kulttuurimatkailu” on yhdistelmä niistä, sitä on vielä monimutkaisempaa määritellä ja saada keskustelun kaikki osapuolet ymmärtämään se samalla tavalla ja syvyydellä. Tässä pohdintaani aiheesta, vaikka käsitteen merkitysten lista ei ole tyhjentävä. Määritelmiä, konsepteja, historiaa…..
Mukautuvia matkailutuotteita ja hybridikuluttajia

Mukautuvia matkailutuotteita ja hybridikuluttajia

Kuva: Lorri Lang Vielä vuosituhannen vaihteessa termi ”kulttuurimatka” sisälsi vahvan korkeakulttuurisen kaiun: kulttuurimatka oli asiaan perehtyneiden (yleensä vähintäänkin keski-ikäisten) valistunut valinta ja suuntautui historiallisiin tai taiteellisesti merkittäviin kohteisiin. Käytiin Roomassa ihailemassa ikuista kaupunkia ja Vatikaanin aarteita; Pariisissa taiteilijoiden kukkulalla ja Eiffelin tornissa; Lontoossa teatterissa ja Big Benillä; Pietarissa Eremitaasissa ja baletissa… ”Elämysmatkoja” tehtiin myös, ne..
TAIDE KULTTUURIMATKAILUN YTIMEEN

TAIDE KULTTUURIMATKAILUN YTIMEEN

Kuva: Meri Nikula / Maan hengitys 2019 Suomessa on noin 20 000 korkeasti koulutettua ammattitaiteilijaa, siis mieletön määrä luovaa osaamista ja potentiaalia. Hyvä. Tarvitsemme luovuutta, voidaksemme selviytyä meitä uhkaavista kriiseistä. Tutulla listalla ovat mm. ilmastonmuutos, eriarvoistuminen, mielenterveysongelmat, väestön ikääntyminen, kaupungistuminen. Pohdin työssäni paljon taiteen merkitystä osana erilaisia kehittämisen ja ratkaisujen tarpeita. Mitä taide voi olla osana..
Kulttuurimatkailusisältöjä pulppuaa monesta lähteestä

Kulttuurimatkailusisältöjä pulppuaa monesta lähteestä

Matkailijoiden kiinnostus paikallisiin kulttuureihin ja elämäntapaan kasvaa koko ajan, matkoilla halutaan yhä useammin kokea mitä on local life. Millaisin voimin tällaiseen kysyntään pystytään vastaamaan? Kulttuurimatkailun kenttä muodostuu hyvin monenlaisista kulttuurialojen, matkailun ja välittäjäportaan toimijatahoista, joiden toimintamallit poikkeavat toisistaan. Yhteisöllisestä kaupunkikulttuurista kumpuava sisältö, kuten Ravintolapäivä tai erilaiset katufestivaalit ja kaupunginosajuhlat tuovat oman mausteensa kulttuurimatkailun toimijuuden kentälle...
Jyväskylän kirjamessut

Jyväskylän kirjamessut

Jyväskylän kirjamessut – valoa marraskuun harmaudessa Ulkona on pimeää. Silloinkin, kun muutamaksi tunniksi pitäisi olla valoa, on pimeää ja taivaalta sataa vuoron perään vettä, räntää, lunta. Tuntuu siltä, että aika olisi pysähtynyt. Tekee mieli piiloutua peiton alle siihen asti, kun talvi ja pimeys ovat ohi. Suomessa marraskuu on koettelemus sekä keholle että mielelle ja hyvinvointiteema..