Blogi

Miten taidesisällöistä tehdään matkailupalveluja niin, että kansainväliset matkailijat löytävät niiden äärelle? Miten suomalaiset kaupunkitapahtumat ja festivaalit tarjoillaan matkailumarkkinoille? Löytävätkö taiteentekijät ja matkailuyrittäjät toisensa? Mikä on välittäjäportaan rooli? CTCB -blogia kirjoittavat taiteen, kulttuurin ja matkailun rajapinnoilla työskentelevät ammattilaiset.

Mika Huisman
Miksi kestävä kulttuurimatkailu on niin vaikea käsite?

Miksi kestävä kulttuurimatkailu on niin vaikea käsite?

Työssäni projektipäällikkönä kulttuurimatkailu- sekä vastuullisen matkailun hankkeissa olen huomannut, että jatkuvasti kompastuskivenä on tiettyjen käsitteiden ymmärtäminen, esimerkiksi ”kulttuuri” ja ”kestävyys”. Koska ”kestävä kulttuurimatkailu” on yhdistelmä niistä, sitä on vielä monimutkaisempaa määritellä ja saada keskustelun kaikki osapuolet ymmärtämään se samalla tavalla ja syvyydellä. Tässä pohdintaani aiheesta, vaikka käsitteen merkitysten lista ei ole tyhjentävä. Määritelmiä, konsepteja, historiaa…..
Mukautuvia matkailutuotteita ja hybridikuluttajia

Mukautuvia matkailutuotteita ja hybridikuluttajia

Kuva: Lorri Lang Vielä vuosituhannen vaihteessa termi ”kulttuurimatka” sisälsi vahvan korkeakulttuurisen kaiun: kulttuurimatka oli asiaan perehtyneiden (yleensä vähintäänkin keski-ikäisten) valistunut valinta ja suuntautui historiallisiin tai taiteellisesti merkittäviin kohteisiin. Käytiin Roomassa ihailemassa ikuista kaupunkia ja Vatikaanin aarteita; Pariisissa taiteilijoiden kukkulalla ja Eiffelin tornissa; Lontoossa teatterissa ja Big Benillä; Pietarissa Eremitaasissa ja baletissa… ”Elämysmatkoja” tehtiin myös, ne..
TAIDE KULTTUURIMATKAILUN YTIMEEN

TAIDE KULTTUURIMATKAILUN YTIMEEN

Kuva: Meri Nikula / Maan hengitys 2019 Suomessa on noin 20 000 korkeasti koulutettua ammattitaiteilijaa, siis mieletön määrä luovaa osaamista ja potentiaalia. Hyvä. Tarvitsemme luovuutta, voidaksemme selviytyä meitä uhkaavista kriiseistä. Tutulla listalla ovat mm. ilmastonmuutos, eriarvoistuminen, mielenterveysongelmat, väestön ikääntyminen, kaupungistuminen. Pohdin työssäni paljon taiteen merkitystä osana erilaisia kehittämisen ja ratkaisujen tarpeita. Mitä taide voi olla osana..
Kulttuurimatkailusisältöjä pulppuaa monesta lähteestä

Kulttuurimatkailusisältöjä pulppuaa monesta lähteestä

Matkailijoiden kiinnostus paikallisiin kulttuureihin ja elämäntapaan kasvaa koko ajan, matkoilla halutaan yhä useammin kokea mitä on local life. Millaisin voimin tällaiseen kysyntään pystytään vastaamaan? Kulttuurimatkailun kenttä muodostuu hyvin monenlaisista kulttuurialojen, matkailun ja välittäjäportaan toimijatahoista, joiden toimintamallit poikkeavat toisistaan. Yhteisöllisestä kaupunkikulttuurista kumpuava sisältö, kuten Ravintolapäivä tai erilaiset katufestivaalit ja kaupunginosajuhlat tuovat oman mausteensa kulttuurimatkailun toimijuuden kentälle...
Jyväskylän kirjamessut

Jyväskylän kirjamessut

Jyväskylän kirjamessut – valoa marraskuun harmaudessa Ulkona on pimeää. Silloinkin, kun muutamaksi tunniksi pitäisi olla valoa, on pimeää ja taivaalta sataa vuoron perään vettä, räntää, lunta. Tuntuu siltä, että aika olisi pysähtynyt. Tekee mieli piiloutua peiton alle siihen asti, kun talvi ja pimeys ovat ohi. Suomessa marraskuu on koettelemus sekä keholle että mielelle ja hyvinvointiteema..
Autenttisia elämyksiä etsimässä

Autenttisia elämyksiä etsimässä

Barcelona. Tuo Katalonian värikäs pääkaupunki, arkkitehtuurin helmi, ihana rantakaupunki. Kaksi parikymppistä kultturellia omatoimimatkailijaa etsimässä uusia, autenttisia kokemuksia.  Lähdimme ystäväni kanssa omatoimiselle kulttuurimatkalle Barcelonaan. Alusta alkaen missiona oli seuraava: mahdollisimman paljon kulttuuria, mahdollisimman paljon paikallisuutta ja jotain uutta ja erilaista, mitä normaalisti kaupunkilomalla ei tule koettua. Majapaikan valinnassa päädyimme Airbnb:stä löytyneeseen vanhaan halliin tehtyyn loft-tyyliseen hostelliin...
Kulttuurisisällöt omatoimimatkailijan ohjelmaan

Kulttuurisisällöt omatoimimatkailijan ohjelmaan

Kuva: Konsertti vanhan kivinavetan jäähuoneessa keskellä metsää. Helsingissä järjestetyn valtakunnallisen kulttuurimatkailuseminaarin 7.11. teemana oli ”Kulttuurisisällöt omatoimimatkailijan ohjelmaan”. Aiheeseen pureutuivat mm. Visit Finlandin tutkimuspäällikkö Katarina Wakonen puheenvuorossaan ”Omatoimimatkailijat kohderyhmänä” sekä yrittäjä Tomi Virtanen esitellessään perustamaansa paikalliselämyksiä myyvää Doerz -alustaa. Omatoimimatkailu kasvaa ja ryhmämatkanjärjestäjätoiminnan suosio on hiipumassa. Matkailuyrittäjien asiakaskunta sirpaloituu ja perinteiset matkailun myynti- ja palveluketjut elävät..
Live Like a Local –matkailu valloittaa Jyvässeudun

Live Like a Local –matkailu valloittaa Jyvässeudun

Visit Jyväskylä lanseerasi äskettäin Live Like a Local –ohjelmansa. Teema koskee Jyväskylän lisäksi koko Jyväskylän seutua. Kiinnostus paikalliseen kulttuuriin ja paikallisten tuottamiin elämyspalveluihin kasvaa maailmanlaajuisesti ja kulttuuririkas Jyvässeutu on päättänyt hyödyntää sitä paremmin ja tehokkaammin kuin ennen. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Toimenpidetasolla Visit Jyväskylä on alkuvaiheessa tehnyt ainakin kolme asiaa: Jyvässeudun matkailumarkkinointiverkkosivuilla toteutettiin osio, joka..
Laiskan kulttuurimatkailijan syysloma

Laiskan kulttuurimatkailijan syysloma

Tein perheeni kanssa syyslomaretken Kroatian kautta Montenegroon. Kohdemaan valintaan vaikuttivat 5-vuotiaan näkökulmasta siedettävä lentomatka ja aiemmat positiiviset kokemukset Balkanin alueella matkailusta. Osasin odottaa kaunista, monipuolista luontoa Adrianmereltä vuoristokyliin, hyvää ruokaa ja kiinnostavaa kulttuurihistoriaa. Idän ja lännen välissä rimpuilevan Montenegron kohdalla odotusarvona oli myös jonkinlainen ”eksotiikka”, rosoinen omaleimaisuus, jota massaturismi ja tasapäistävät tuotekehitysprosessit eivät vielä ole ehtineet..

Solstice Festival, matka tunturin huipulle

Solstice Festival, matka tunturin huipulle Kun tavoitteena on aktivoida hiihtokeskuksen ympäristöä kesällä, on oltava rohkea. Näin sai alkunsa Solstice Festival – maailman pohjoisin elektroniseen musiikkiin ja moderniin taiteeseen keskittyvä festivaali. Solstice Festival järjestettiin ensimmäisen kerran juhannuksena 2019. Kolmipäiväinen festivaali kokosi Rukan uniikin luonnon äärelle 30 kotimaisen ja kansainvälisen artistin musiikkiohjelmiston sekä 7 visuaalisen artistin installaatiot. ..